Projects

Basque Culinary Center. Guipúzcoa.

    culinary-01

    Images

    Click on images to zoom in

    Memory

    The basic ideas of the project are: tradition and actuality, architecture and landscape, gastronomy and nature and alternative energy. Those are developed from the study and reflections of the fundamental concepts found in the Basque Country – how their values have remained alive and are evolving through the most modern techniques.

    The gastronomy has its roots in the soil and the sea and it is in a close relationship with them. Living from its products, breathing its aroma, the landscape covers and envelopes everything. Therefore we find that the land on which we settle and the sea in the distance, on the horizon, should be the protagonists of the new building.

    As we climb through the building, we unfold the green meadow and look through the diffuse northern light. The orientation is determined by the slope of the land, the good views of the sea in the background and the optimal natural light for the classrooms.

    The program is organized in three volumes at different levels of different character and purpose. The reconstructed landscape contains the teaching program, developing on several levels, close to the soil, with vegetation growing on it. It develops under different levels like the grasslands – experimental gardens – that are created on the roofs of the built areas that contain the entire teaching program: classrooms, workshops and laboratories. The wooden container houses the public and administrative program of the building. The representative and institutional image – the glass volume – with a mission to represent the corporate image of the building, is set as a drifter in the air bowing to the North and looking for the sea.

    Key Facts

    Basque Culinary Center. Gastronomic Science School and Investigation and Innovation Center in Gastronomic Science.
    San Sebastián. 2009

    Client: University of Mondragón
    Architects: Olalquiaga Arquitectos
    Location: c/ de Intxaurdegi, Parque de Miramón, San Sebastián, Guipuzcoa, Spain
    Use: School
    Built area: 4.500,00 m2
    Photography: Luis Cristóbal Serrano
    Mechanical Engineer: JG Ingenieros (Julián Mingo)
    Models: Jesús Resino
    Renderings: Estudio
    Collaborator: Javier Morales Luchena

    This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!